woensdag 31 oktober 2012

Ridderliteratuur



 Ridderliteratuur
In de Middeleeuwen genoot men aan de middeleeuwse hoven van lange spannende verhalen over moed, trouw en liefde. Voor hen was ridderliteratuur een bron van verstrooiing. Ridderliteratuur had ook een voorbeeldfunctie, want voor de edelen die naar deze verhalen luisterden dienden de gebeurtenissen van de romanfiguren als voorbeeld voor in het echte leven. Ridderromans gaan vooral over Karel de Grote of koning Arthur of over helden uit een verder verleden. Er werd ook veel over oorlogen geschreven. Ridderromans gaan vooral over oorlogen en massagevechten tussen christenen en moslims als je het hebt over Karelromans en de Arthurromans gaan vooral over individuele avonteren toernooien en tweevechten en de hoofse liefde.

Karelromans
Karel krijgt aan de vooravond van de hofse dag een bezoekje van een engel. De engel geeft hem opdracht om uit stelen te gaan en hij doet dit met tegenzin. Ik vind dat het goed is dat hij uit stelen is gegaan, want anders zou hij er niet achter zijn gekomen dat iemand hem van het leven wilde beroven. Karel ende Elegast behoort tot de Karelromans, want in dit verhaal is Karel een onsympathieke man omdat hij uit stelen gaat, en dat vervolgens ook ontkent aan Elegast, die hij eerst verbannen had. Middelnederlandsche epische fragmenten, De Song of Roland en Palet van Middelnederlandse epiek zijn voorbeelden van Karelromans. In het verhaal Roelantslied zijn twee ridders. Roelant, de trouwe ridder en Ganelon, de verrader. Roelant krijgt opdracht van Karel om orde op zaken te stellen, want hij vertrouwt koning Marcelijs niet, die Karel bedriegt door te zeggen dat hij zich overgeeft om zo de macht terug te krijgen op de Saracenen als Karel terug naar Aken gaat. Ganelon krijgt opdracht van Roelant om daar de zaken op orde te stellen, maar Ganelon denkt dat Roelant hem dood wil hebben en pleegt verraad door met Marcelijs samen te werken uit wraak. Het Roelantslied is een Karelroman, want het gaat om een strijd tussen twee groepen en ook vertrouwen en verraad zijn kenmerken van een Karelroman. Maliënkolders dienden als beschermend vest dat door soldaten werd gedragen als pantser. Malienkolders dienden toen vooral als bescherming, dat zie je ook in deze Fokke en Sukke, want de ene klaagt over de bloedvlekken in de maliënkolder die er waarschijnlijk niet meer uit gaan en de ander kijkt hem een beetje verbaast aan. Dat geeft aan dat het niet normaal is dat iemand zich daarover druk maakt, want een maliënkolder is niet gemaakt voor de sier, maar om de soldaten te beschermen. Ze zien er ook niet echt goed uit als kledingstuk, dus ik denk niet dat iemand dat ook voor de sier draagt.


Arthurromans
Ferguut, zoon van een arme boer was diep onder de indruk van wat ridders deden, daardoor besloot hij zelf ook ridder te worden. Met angst werd hij tot ridder geslagen. Chrétien de Troyes is de uitvinder van de Arturroman. Hij heeft vijf ridderverhalen geschreven in het Frans tussen 1170 en 1990. Zijn verhalen worden romans genoemd, omdat het letterlijk Frans(Romaans) betekent. Zijn verhalen zijn geschreven in verschillende verhaallijnen. Als je in die tijd ridder wilde worden moest je een man zijn en uit een adellijke familie komen, zo niet dan werd je niet aangenomen. Daarnaast moest je ook zo vroeg beginnen met een opleiding, Ferguut was een arme boerenzoon en had geen opleiding gevolgd maar hij had geluk. Er zijn vele films over Arthur, zoals; King Arthur(2004), Prince Valiant (1997), Merlin (2008) en Quest for Camelot (1998). Er waren ongeveer 12 ridders die een belangrijke rol speelden in de Arthurromans enkele namen zijn; Walewein, Pellinore, Lancelot en Galahad. De functie van de heilige graal in de Arturromans was vooral als kelk waaruit werd gedronken. Hoofsheid heeft verschillende kenmerken, de eerste kenmerk is dat er een hoge waardering voor de vrouw is en de slimme, moedige ridders die alles voor hun heer deden. Een hoofse ridder was Ferguut niet, want hij begrijpt de hoofse conversatie niet. Wat hoofse liefde was wist Ferguut niet, omdat hij Galiene afwijst en liever wil vechten dan met haar zijn. In die tijd was het ongepast als een ridder een dame negeerde. Mijn gedrag zou erg veranderen als ik me als een hoofse ridder gedroeg op school, dat komt doordat ik me dan heel anders ga voelen en de mensen me dan raar gaan aankijken waardoor er problemen kunnen ontstaan en ik zou me niet kunnen bevredigen met maar een vrouw.
 Koning Karel is ten strijde getrokken tegen de heidenen. Op zeker moment worden zijn troepen door een vijandelijke overmacht in het nauw gedreven. Maar gelukkig staat God hem bij: op de feestdag van Sint Servaas [13 mei] behaalt koning Karel een eclatante overwinning. Fragment uitServaaslegende 2, vs. 608-641.   Dit stuk pakt me, want dankzij de hulp van god verslaat hij zijn vijanden terwijl het op een feestdag is. Door de nauwgedreven koning Karel bleef hopen op god en werd daarna uiteindelijk beloond.


De Eetclub




De Eetclub is een literaire thriller van Saskia Noort. Saskia Noort is een schrijver en columniste. Ze is geboren in 1967, heeft twee kinderen en heeft havo gestudeerd. Voor verdere informatie over deze schrijfster kun je terecht bij de onderstaande site;
http://www.saskianoort.nl/
Op deze site is vanalles over de schrijfster te vinden, zoals haar biografie, interviews, foto's etc.
Er staat een goed te volgen en prettig te lezen samenvatting over het boek 'De eetclub' op de onderstaande link onder het kopje 'korte weergave inhoud';
http://www.scholieren.com/boekverslag/56747

Ik vond het boek niet slecht als het om een thriller gaat, maar een aantal dingen zoals de vele personages en de uitwerking van hun rol in het boek mochten wel anders van mij. Hieronder vind je een link van een recensie over het boek, waar mijn mening over het boek ook grotendeels in voorkomt;
http://www.viva.nl/2010/11/24/vivablog-emmae-boeken-recensie-de-eetclub-saskia-noort/

Het verhaal gaat over Karen en haar vriendengroep 'De eetclub'. Die bestaat uit 5 stellen die wonen in een plaatsje in de buurt van Amsterdam. De vriendschap in deze groep lijkt onvoorwaardelijk. Op een een nacht worden Karin en haar man Michel gebelt dat het huis van hun vrienden in brand staat en Evert, de man van Babette blijkt het niet meer te redden. Ze gaan ervan uit dat Evert zichzelf en zijn gezin die het wel overleefde om wilde brengen. Babette komt bij Karin en Michel logeren voor een tijdje. Tijdens de begrafenis verdwijnt Hanneke opeens. De dag dat Hanneke terug hoorde te komen krijgen ze te horen dat zij van een balkon is gevallen. Hier word ook gezegd dat het zelfmoord was. Karin vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit.Tijdens haar onderzoek gaat ze vreemd met Simon, omdat hij de enige uit de groep is die haar nog gelooft en tijdens het onderzoek komt ze erachter dat een paar leden van de groep belang hebben bij de dood van Evert waaronder ook Simon. Ze komt heel ver met het onderzoek en ze spreekt op een dag af met Simon in een hotel. Er wordt op de deur geklopt en wanneer Karin opdoet krijgt ze een stroomstoot. Het blijkt Babette wanneer ze weer bij bewustzijn is. Babette is woedend, want zij had ook een verhouding met Simon. Babette blijkt ook de twee moorden te hebben gepleegt. Uiteindelijk gaan Karin en Michel opzoek naar een andere woonplaats om aan een nieuw huwelijk te werken.

Ik vond dat er veel hoofdpersonen waren die een goede bijdragen aan het verhaal leverden, maar veel waren niet genoeg beschreven in het boek, waardoor je soms niet meer wist wie welke rol had en moest je terugbladeren om het bij te houden. Maar voor de rest was het wel een vermakelijk en spannend verhaal en ik kwam er niet heel moeilijk doorheen. Ik hou wel van boeken met dit soort spannende thema's.

Hieronder vind je nog een trailer van de verfilming van het boek;
http://www.youtube.com/watch?v=H2QzOU4kECU